Att samla insekter

Att samla insekter

Vissa människor samlar på frimärken eller kapsyler, andra samlar på insekter. För att komma igång med att samla insekter behöver du ingen dyr utrustning. Allt du behöver är ett nät, insektsnålar, några burkar att samla insekterna i, en monter att visa upp dem i och en guide som hjälper dig att identifiera de olika insekterna. Utöver detta finns ytterligare utrustning som kan komma väl till hands och som kan hjälpa den mer avancerade samlaren att skapa sig en ännu större insektssamling. Här får du all information som du behöver för att påbörja din insektssamling, samt några handfasta tips.

Alla verktyg du behöver för att fånga, hantera, identifiera och visa upp insekter kan du köpa på nätet eller i specialiserade butiker. En viss del av utrustningen kan du dessutom tillverka själv. Egentillverkad utrustning fungerar lika bra som köp sådan. Ett av de viktigaste redskapen i en insektssamlares utrustning är håven. Du kan använda den på tre olika sätt:

  • Det ena är att svepa den i lövverk. Genom att svepa den fram och tillbaka så den skrapar topparna av växter, får du de insekter som livnär sig på dem eller vilar där att falla ner i håven. När du har svept lite grann, kan du försiktigt undersöka de insekter som har fångats i nätet och välja ut dem som är av intresse.
  • Ett annat sätt på vilket du kan använda håven, är att snabbt svinga den genom luften för att fånga flygande insekter såsom bin, getingar, fjärilar, sländor och liknande.
  • Det tredje sättet är att använda en håv med kraftigare nät för att samla insekter från vattendrag.

Hantering av insekter

Genom att hantera de insekter man samlar in på rätt sätt kan man skydda sig mot eventuella bett eller stick, samt förhindra skador på ömtåliga exemplar. Det är säkrast att använda sig av en pincett (en särskild sådan som är drygt en decimeter lång) när man hanterar fjärilar och andra ömtåliga eller mindre insekter. En finspetsig pincett gör att du även kan hantera väldigt små insekter. För att säkerställa att du inte tappar eller förlägger din pincett och att du har den nära till hands, kan du göra en snara av ett snöre eller lite garn och bära den runt halsen. Väldigt små insekter kan du hantera med hjälp av en liten pensel.

När fjärilar, malar och andra insekter tillåts flyga omkring i nätet, riskerar de att bryta vingspetsarna eller nöta vingarna vilket förstör exemplaret. Detta kan du hindra genom att immobilisera insekten så fort du har fångat den. Genom håvens tyg tar du tag i kroppen av insekten med vingarna uppåt. Pressa sidorna av bröstkorgen ganska kraftigt mellan tummen och pekfingret i två-tre sekunder. På så sätt förlamar du insekten tillfälligt, vilket gör att du kan öppna håvens nät och lyfta ut exemplaret utan att den riskerar att skadas eller fly. Med lite erfarenhet kommer du lära dig att använda ett tillräckligt tryck för att paralysera insekten utan att klämma den.

Tips för att få en perfekt samling

Undvik att vidröra vingarna på fjärilar eller malar med fingrarna om det inte är absolut nödvändigt. Annars risker du nämligen att gnugga bort de fjäll som ger insekterna deras färggranna mönster. Insekter som har samlats in nära hemmet kan du snabbt och säkert döda genom att överföra dem till små flaskor eller lådor, och placera dem i en frys i 1-3 timmar. En stor fördel med denna metod, förutom att du inte behöver oroa dig för att ha burkar tillgängliga för ändamålet, är att insekterna kan lagras i en frys under en längre tid utan att exemplaren riskerar att torkas ut eller brytas ner.

Det är oftast inte värt att slösa tid och energi på att ha ihjäl skadade eller lemlästade insekter, eftersom det finns så pass gott om de flesta insektsarter att det inte är värt att spendera tid och energi på att montera och märka exemplar som inte är perfekta.